Elk tijdperk heeft zijn eigen vocabulaire. Verbinding is zonder twijfel een woord dat past bij ons tijdsgewricht. Het is tegenwoordig een groot voordeel als je jezelf bij sollicitaties een verbinder noemt. Over verbindend leiderschap is de afgelopen jaren een kleine bibliotheek volgeschreven. En onze koning Willem Alexander heeft er zijn koningschap op gebouwd, zo vaak gebruikt hij het woord verbinding tijdens zijn troonredes.

De term verbinding is wel een diffuus begrip. Het heeft te maken met empathie, met bruggen slaan, met het accepteren van meerdere perspectieven. En natuurlijk ook met in verbinding zijn, oog hebben voor je omgeving en het waarderen van en investeren in je sociale contacten en familie.

Het is daarom best vreemd dat het woord verbinding zo vaak in de politiek, de bestuurskamer en bij de dagelijkse talkshows valt, maar nog nauwelijks wanneer we het gaat over vitaliteit. Kijk maar eens naar – om nog maar eens een modewoord te gebruiken – plannen voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van organisaties. Daar is nog steeds het zogenaamde BRAVO kompas – voldoende beweging, minder roken en alcohol drinken, gezonde voeding en voldoende ontspanning – de heilige graal. 

Terwijl een goed sociaal leven, een leven in verbinding, zo belangrijk is voor je vitaliteit. Dat weten we uit de Blue Zones. Maar het blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Vooral de Grant studie van de Harvard University maakt wat dat betreft indruk. De studie volgde vanaf 1950 ruim tweehonderdvijftig mannelijke Harvard studenten gedurende hun levensloop, om te onderzoeken wat bijdraagt aan een lang en vooral gezond leven. En wat bleek?  De mannen die op 50-jarige leeftijd het meest tevreden waren in hun relaties, waren op 80-jarige leeftijd het gezondst.

Er is ook meer recent onderzoek over het belang van sociale interactie. Zo deed de Nederlandse professor in de psychologie Paul van Lange meer recent onderzoek naar het effect van zaken als het groeten van je buren, het maken van een kort praatje met de buschauffeur of een vluchtige uitwisseling bij de kassa van de supermarkt.  Zijn conclusie: “Het feit dat face-to-face sociale interactie zoveel activiteiten omvat, van reactieremming en timing tot mentaliseren, laat er weinig twijfel over bestaan ​​dat sociale interactie, zelfs onder vreemden, mensen vitaal houdt.”

Om deze reden heeft één van onze zes vitaliteitsinzichten betrekking op verbinding. Zowel in onze activiteiten voor particulieren zoals coachingstrajecten als in onze samenwerking met organisaties besteden wij uitgebreid aandacht aan het belang van sociale cohesie, onderlinge contacten en de verbinding met anderen. Het feit dat in steeds meer organisaties medewerkers de helft of meer van de tijd thuis werken maakt dit aspect nog relevanter voor organisaties om te integreren in hun beleid gericht op het versterken van de vitaliteit van medewerkers en terugdringen van ziekteverzuim.

Notes: