Onze workshop in het prachtige Mandelahuisje  op de laatste zomerse dag dit jaar was een groot succes. Meestal geven we de workshop “Van Comfortzone naar Blue Zone” aan teams bij bedrijven en organisaties waar de deelnemers al jaren samenwerken, maar elkaar op veel vlakken nauwelijks kennen. En dat hebben we het over wezenlijke zaken als waarom ze het werk doen dat ze doen of hoe belangrijk hun collega’s voor hen zijn. Na zo’n workshop is het mooi om te zien hoe ze gegroeid zijn als team door de workshop.

Deze keer zaten we met een groepje van twaalf mensen (de maximale capaciteit) aan een ronde tafel die elkaar niet eerder hadden ontmoet.  Al na de inleiding over het eerste inzicht en bijbehorende filmfragment uit Ikaria, ontstond een levendige discussie over de relatie tussen het hebben van een levensdoel en vitaliteit. Toen we aan de slag gingen met het invullen van ieders Ikigai-model, om te onderzoeken waar je voor opstaat elke ochtend varieerden de reacties van “dat worden allemaal nullen” tot “mijn gemiddelde is een dikke negen.”

Ook de andere inzichten leverde mooie en waardevolle gesprekken op over hoe je ook hier in Nederland meer kunt leven als Blue Zoner. Toen we het over het belang van verbinding hadden merkte een van de deelnemers op:  “Op Facebook heb ik bijna 5000 vrienden, op Linkedin 1000 connecties, maar als ik met een lekke band ergens sta kan ik eigenlijk maar vijf mensen bellen.” Dat werd herkend door de andere deelnemers, en hoe belangrijk deze vier of vijf echte vrienden zijn. Bovendien, merkte iemand anders op, kun je zelf ook onmogelijk voor meer dan een handjevol andere mensen altijd kan klaarstaan. Het was wel zinvol, zo vond men, om je te realiseren hoe belangrijk het is om blijven investeren in zo’n hecht sociaal netwerk dat ze in de  Blue Zone Okinawa Moai noemen.

Door deze en vele andere openhartige gesprekken ontstond er al snel een intieme groep. En zelfs de deelnemer met alleen maar nullen zei: “sinds mijn dochter het huis uit is eet ik weer veel te veel fastfood, blikjes en vlees, maar nu ga ik weer goed voor mezelf zorgen en meer plantaardig en onbewerkt eten.”

Wil je ook leren leven als een Blue Zoner kom dan op zondag 15 januari 2023 naar de interactieve winterlezing “Van Comfortzone naar Blue Zone.” De locatie is uiteraard weer bijzonder, maar blijft nog even geheim. Wil je op de hoogte blijven; volg dan onze Facebook pagina, app (0612090606) of mail ons op hello@wearebluezone.com.