Deze week waren we te gast bij het inspiratiefestival van de Raad voor de Kinderbescherming. Naast vakinhoudelijke workshops over het jeugdstrafrecht en kinderbescherming vond de organisatie het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Dat is niet zonder reden. De Raad voor de Kinderbescherming heeft, net als veel andere organisaties, een hoog ziekteverzuim. Medewerkers komen in aanraking met heftige (gezins)problematiek, de werkdruk is hoog en de betrokkenheid groot. Dat is fijn voor de kwetsbare kinderen voor wie zij zich elke dag inzetten, maar resulteert soms ook in stress en (langdurige) uitval.
Wij waren dan ook oprecht zeer vereerd en dankbaar dat wij gevraagd werden om met onze zes vitaliteitsinzichten een bijdrage te mogen leveren aan de preventie van verzuim en het bevorderen van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Dat daar ook behoefte aan was bleek wel uit het feit dat onze interactieve lezing als eerste vol zat. En zo zaten wij met ruim 100 medewerkers van de Raad (zoals zij het zelf noemen) in het sfeervolle spoorwegmuseum.
Het bleek nog een hele uitdaging om binnen het uur dat we hadden in te gaan op alle zes de vitaliteitsinzichten. Omdat we er zelf graag over vertellen, maar vooral ook omdat de korte reflecties die onderdeel vormen van de lezing tot zoveel gesprekstof leidde tussen de deelnemers dat we deze mooie gesprekken steeds moesten onderbreken. Gelukkig hebben we ondertussen de eerste twee uitnodigingen van teams gekregen om met de workshop Bluezones op de werkvloer verder in te gaan op de thematiek met hun team. Wordt vervolgd!