Mr. & Mrs. Blue Zone vandaag in het Algemeen Dagblad
Vandaag staan we met een uitgebreid interview in het Algemeen Dagblad (AD). Over de Blue Zones en de ontstaansgeschiedenis van Mr. & Mrs. Blue Zone. Maar ook over hoe onze economische groei en materiële welvaart in Nederland niet langer leidt tot meer welzijn maar deze juist uitholt:
”Hier in Nederland hebben 1,6 miljoen werknemers last van burn-outklachten. En daarnaast heeft de helft van de Nederlanders een chronische ziekte. In de Blue Zones, waar ze een stuk eenvoudiger leven, hebben de mensen de helft minder last van welvaartsziekten als diabetes en hart- en vaatziekten, en er komt een derde minder van het aantal kankergevallen voor. Dat is een ongelooflijk verschil. Het laat zien dat wij in Nederland echt een hoge prijs betalen voor onze economische vooruitgang en manier van leven. We hebben veel materiële welvaart, maar ook veel stress, psychische klachten en chronisch zieke mensen.”
Wij zijn Mr. & Mrs. Blue Zone begonnen vanuit de overtuiging dat inzichten uit de Blue Zones kunnen bijdragen aan een vitaler Nederland. Dat denkt ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij benadrukt in het artikel vooral het belang van sociale cohesie en saamhorigheid. Iets dat wij van harte onderschrijven en waarover we onlangs nog een blog schreven.
We hopen dat door het artikel meer organisaties zich bewust worden van het belang van aspecten als verbinding, zingeving en een positieve mindset in hun vitaliteitsbeleid. En daarnaast zijn we uiteraard ontzettend blij dat duizenden mensen in Nederland nu kennis nemen van onze inzichten uit de Blue Zones om vitaler en gezonder te leven. En ons makkelijker kunnen vinden als ze daar persoonlijke ondersteuning bij kunnen gebruiken.
Lees hier het hele interview.
Waarom je vitaler wordt wanneer je je buren groet
Elk tijdperk heeft zijn eigen vocabulaire. Verbinding is zonder twijfel een woord dat past bij ons tijdsgewricht. Het is tegenwoordig een groot voordeel als je jezelf bij sollicitaties een verbinder noemt. Over verbindend leiderschap is de afgelopen jaren een kleine bibliotheek volgeschreven. En onze koning Willem Alexander heeft er zijn koningschap op gebouwd, zo vaak gebruikt hij het woord verbinding tijdens zijn troonredes.
De term verbinding is wel een diffuus begrip. Het heeft te maken met empathie, met bruggen slaan, met het accepteren van meerdere perspectieven. En natuurlijk ook met in verbinding zijn, oog hebben voor je omgeving en het waarderen van en investeren in je sociale contacten en familie.
Het is daarom best vreemd dat het woord verbinding zo vaak in de politiek, de bestuurskamer en bij de dagelijkse talkshows valt, maar nog nauwelijks wanneer we het gaat over vitaliteit. Kijk maar eens naar – om nog maar eens een modewoord te gebruiken – plannen voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van organisaties. Daar is nog steeds het zogenaamde BRAVO kompas – voldoende beweging, minder roken en alcohol drinken, gezonde voeding en voldoende ontspanning – de heilige graal.
Terwijl een goed sociaal leven, een leven in verbinding, zo belangrijk is voor je vitaliteit. Dat weten we uit de Blue Zones. Maar het blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Vooral de Grant studie van de Harvard University maakt wat dat betreft indruk. De studie volgde vanaf 1950 ruim tweehonderdvijftig mannelijke Harvard studenten gedurende hun levensloop, om te onderzoeken wat bijdraagt aan een lang en vooral gezond leven. En wat bleek? De mannen die op 50-jarige leeftijd het meest tevreden waren in hun relaties, waren op 80-jarige leeftijd het gezondst.
Er is ook meer recent onderzoek over het belang van sociale interactie. Zo deed de Nederlandse professor in de psychologie Paul van Lange meer recent onderzoek naar het effect van zaken als het groeten van je buren, het maken van een kort praatje met de buschauffeur of een vluchtige uitwisseling bij de kassa van de supermarkt. Zijn conclusie: “Het feit dat face-to-face sociale interactie zoveel activiteiten omvat, van reactieremming en timing tot mentaliseren, laat er weinig twijfel over bestaan dat sociale interactie, zelfs onder vreemden, mensen vitaal houdt.”
Om deze reden heeft één van onze zes vitaliteitsinzichten betrekking op verbinding. Zowel in onze activiteiten voor particulieren zoals coachingstrajecten als in onze samenwerking met organisaties besteden wij uitgebreid aandacht aan het belang van sociale cohesie, onderlinge contacten en de verbinding met anderen. Het feit dat in steeds meer organisaties medewerkers de helft of meer van de tijd thuis werken maakt dit aspect nog relevanter voor organisaties om te integreren in hun beleid gericht op het versterken van de vitaliteit van medewerkers en terugdringen van ziekteverzuim.
Notes:
- Paul A. M. Lange, Saga publications: Vitamin S: Why Is Social Contact, Even With Strangers, So Important to Well-Being?
- Liz Menea, Harvard Gazette. Harvard study, almost 80 years old, has proved that embracing community helps us live longer, and be happier.
Sto gialo Kanei fourtuna
Dit voorjaar zijn we op onze favoriete Blue Zone Ikaria. Het is verbazingwekkend hoe snel je je opgenomen voelt door het eiland, de energie en het ritme. Het is lastig om er precies je vinger op te leggen maar vanaf dat we met onze van aankwamen op het eiland veranderde er iets. Natuurlijk het lekkere weer, de prachtige stranden, de vriendelijke mensen – het helpt allemaal. Maar er lijkt toch iets anders aan de hand.
Dat gevoel was het sterkt toen we na een avontuurlijke tocht door de bergen terecht kwamen in Maganitis. Het ligt aan de zuidelijke kust van Ikaria en op een paar barretjes, het beroemde strand Sechilles en een klein winkeltje na, valt er weinig te doen of te beleven.
In de haven ligt het restaurant Sto gialo kanei…fourtouna. Als je érgens de Blue Zone way of life kunt ervaren is het daar. In het kleine familierestaurant worden voornamelijk groente- en visgerechten geserveerd. De vis gevangen door de dorpsvissers en de groenten zijn afkomstig uit de moestuin achter het restaurant. En ook de olijfolie en heerlijke wijn is van eigen makelarij.
De chef is Nikos en hij straalt tevredenheid en rust uit en is de vriendelijkheid zelve. Toen we hem vroegen of we wat van zijn huisgemaakte wijn konden kopen om mee naar Nederland te nemen zei hij dat hij precies genoeg maakte om aan z’n gasten te serveren. Ja, meer mensen hadden het gevraagd, maar het was goed zo vond hij. In de Blue Zones streven ze niet altijd naar meer en beter bleek maar weer eens. Wel kregen we een flesje van zijn goddelijke wijn van hem cadeau.
We zijn er een aantal dagen gebleven en naarmate de tijd verstreek werd het steeds moeilijker om dit kleine paradijsje te verlaten. Dus: ben je op Ikaria, vergeet dan niet Sto gialo kanei…fourtouna te bezoeken. En doe dan vooral de groeten van Mr. & Mrs. Bluezone!
Lunch & Learn sessie bij Fluor Corporation
Vandaag waren we te gast bij Fluor Corporation, een wereldwijd engineering en constructiebedrijf, om een lunch & Learn sessie te verzorgen over vitaliteit en de Blue Zones. De ruim dertig medewerkers kregen een lunch met verschillende gezonde en vegetarische gerechten uit de Blue Zones die niet alleen heerlijk smaakten, maar er ook fantastisch uitzagen. Een groot compliment voor de catering.
In een uur vertelden we over onze door de Blue Zones geïnspireerde inzichten om vitaal te werken en leven, lieten filmfragmenten zien en gingen het gesprek met de medewerkers aan over onze vitaliteitsinzichten. We vonden het heel inspirerend dat er mensen waren met verschillende achtergronden waren (er werken mensen met meer dan 60 verschillende culturele achtergronden bij Fluor). Nooit geweten bijvoorbeeld dat het in Korea heel gewoon is dat het licht in kantoren s’middags een uur uitgaat zodat de medewerkers kunnen slapen achter hun bureau. En in Koeweit is het heel gewoon om na de lunch even te slapen achter je bureau.
Ook geïnteresseerd in een lunch en learn sessie? Neem gerust contact op om de mogelijkheid te bespreken om dit bij jouw organisatie te organiseren.
Raamcontract met de Belastingdienst
Na het geven van een reeks workshops en lezingen over de Blue Zones en vitaliteit, hebben we een raamovereenkomst getekend met de Belastingdienst. We gaan nu als partner in vitaliteit aan de slag om een bijdrage te leveren aan de vitaliteit en het vergroten van het werkgeluk van de ruim 25.000 medewerkers voor wie we nog geen workshop hebben gegeven. Wat een fantastische uitdaging!
Mr. & Mrs. Blue Zone op het inspiratiefestival van de Raad voor de Kinderbescherming
Deze week waren we te gast bij het inspiratiefestival van de Raad voor de Kinderbescherming. Naast vakinhoudelijke workshops over het jeugdstrafrecht en kinderbescherming vond de organisatie het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Dat is niet zonder reden. De Raad voor de Kinderbescherming heeft, net als veel andere organisaties, een hoog ziekteverzuim. Medewerkers komen in aanraking met heftige (gezins)problematiek, de werkdruk is hoog en de betrokkenheid groot. Dat is fijn voor de kwetsbare kinderen voor wie zij zich elke dag inzetten, maar resulteert soms ook in stress en (langdurige) uitval.
Wij waren dan ook oprecht zeer vereerd en dankbaar dat wij gevraagd werden om met onze zes vitaliteitsinzichten een bijdrage te mogen leveren aan de preventie van verzuim en het bevorderen van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Dat daar ook behoefte aan was bleek wel uit het feit dat onze interactieve lezing als eerste vol zat. En zo zaten wij met ruim 100 medewerkers van de Raad (zoals zij het zelf noemen) in het sfeervolle spoorwegmuseum.
Het bleek nog een hele uitdaging om binnen het uur dat we hadden in te gaan op alle zes de vitaliteitsinzichten. Omdat we er zelf graag over vertellen, maar vooral ook omdat de korte reflecties die onderdeel vormen van de lezing tot zoveel gesprekstof leidde tussen de deelnemers dat we deze mooie gesprekken steeds moesten onderbreken. Gelukkig hebben we ondertussen de eerste twee uitnodigingen van teams gekregen om met de workshop Bluezones op de werkvloer verder in te gaan op de thematiek met hun team. Wordt vervolgd!
Winterlezing groot succes!
Met gepaste trots kijken we terug op onze eerste Winterlezing: een vitaal 2023, lessen uit de Blue Zones. Ondanks het gure en regenachtige weer was de opkomst groot en voelde iedereen zich al snel “thús” in de ongedwongen sfeer van Restaurant Thúskomme.
We hebben genoten van het enthousiasme van de deelnemers en hun persoonlijke bijdragen in de gesprekken over levensdoel, voeding, beweging, ontspanning, verbinding en positiviteit. Mooi om te zien dat alhoewel de deelnemers een zeer verschillende achtergrond hadden en bij uiteenlopende organisaties werkten er een breed gevoel van urgentie is over de noodzaak om onze leefstijl aan te passen. De Blue Zones blijken daarbij keer op keer een inspirerend uitgangspunt om het gesprek daarover aan te gaan.
Hartverwarmend waren de reacties die we na afloop kregen waarin mensen zeiden geïnspireerd te zijn geraakt om de opgedane inzichten meteen toe gaan passen in hun eigen leven. Zo schreef Jaap de Bruijn van Zorgverzekeraar VGZ op Linkedin: “Het was prachtig om te zien en te horen met hoeveel passie Mr. & Mrs. Blue Zone verhalen over de zes lessen uit de vijf Blue Zones vertellen. Door hun verhalen, voorbeelden, eigen ervaringen en oefeningen wordt de essentie van de Blue Zones ineens heel tastbaar. Het stemt hoopvol dat je met kleine stapjes al veel impact kunt maken. Op je eigen gezondheid, maar ook op die van anderen.”
Hoewel de deelnemers elkaar bij aanvang van de workshop nog niet kenden, bleef bijna iedereen na afloop met elkaar eten aan een grote tafel om door te praten over de verschillende onderwerpen. Bij het weggaan werden contacten uitgewisseld en gingen we met hernieuwde energie naar huis, geïnspireerd om van 2023 het vitaalste jaar van ons leven te maken! Te beginnen met de volgende dag, Blue Monday die de eerste Blue Zone Monday werd.
Mr. & Mrs. Blue Zone bij de Raad voor de Kinderbescherming
Afgelopen week gaven we onze Blue Zones op de werkvloer workshop bij de Raad voor de Kinderbescherming. Het was een mooie ervaring om de workshop te geven aan een organisatie die zo’n belangrijk werk doet en wiens mensen dagelijks te maken krijgen met schrijnende situaties en indringende ervaringen. Ook daarom is vitaliteit van de medewerkers een prioriteit van de Raad voor de Kinderbescherming. Mooi om daar vanuit onze expertise en ervaring een bijdrage aan te mogen leveren!
Winterlezing: een vitaal 2023, lessen uit de Blue Zones
Op 15 januari 2023 organiseren wij de eerste winterlezing en nemen je mee op reis naar de Blue Zones. Dit zijn vijf gebieden op de wereld waar mensen bovengemiddeld oud worden en langer gezond blijven. De leefstijl, gewoontes en levenshouding in de Blue Zones maken mensen vitaler en gelukkiger. Wat zijn hun geheimen en wat kunnen we daarvan leren om vitaler te leven?
In de lezing laten we filmfragmenten zien uit de Blue Zones, geven we achtergrondinformatie over de levenswijze in deze gebieden en vertalen we dit naar relevante inzichten over vitaliteit. Centraal staat de vraag: wat kunnen we leren van de Blue Zones om stress te verminderen, vitaal te blijven en het jaar 2023 met hernieuwde energie tegemoet te treden? Na afloop is het mogelijk om na te praten met een drankje en eventueel te genieten van een speciaal vegetarisch diner.
Praktische details
Locatie: Thúskomme, Batjanstraat 1a, Amsterdam
Tijd: 14:00- 17:00 uur
Kosten: 15 euro
Aanmelden en meer informatie: hello@wearebluezone.com of stuur een whatsapp naar Mrs. Blue Zone, 06-12090606
Verslag workshop Van Comfortzone naar Bluezone
Onze workshop in het prachtige Mandelahuisje op de laatste zomerse dag dit jaar was een groot succes. Meestal geven we de workshop “Van Comfortzone naar Blue Zone” aan teams bij bedrijven en organisaties waar de deelnemers al jaren samenwerken, maar elkaar op veel vlakken nauwelijks kennen. En dat hebben we het over wezenlijke zaken als waarom ze het werk doen dat ze doen of hoe belangrijk hun collega’s voor hen zijn. Na zo’n workshop is het mooi om te zien hoe ze gegroeid zijn als team door de workshop.
Deze keer zaten we met een groepje van twaalf mensen (de maximale capaciteit) aan een ronde tafel die elkaar niet eerder hadden ontmoet. Al na de inleiding over het eerste inzicht en bijbehorende filmfragment uit Ikaria, ontstond een levendige discussie over de relatie tussen het hebben van een levensdoel en vitaliteit. Toen we aan de slag gingen met het invullen van ieders Ikigai-model, om te onderzoeken waar je voor opstaat elke ochtend varieerden de reacties van “dat worden allemaal nullen” tot “mijn gemiddelde is een dikke negen.”
Ook de andere inzichten leverde mooie en waardevolle gesprekken op over hoe je ook hier in Nederland meer kunt leven als Blue Zoner. Toen we het over het belang van verbinding hadden merkte een van de deelnemers op: “Op Facebook heb ik bijna 5000 vrienden, op Linkedin 1000 connecties, maar als ik met een lekke band ergens sta kan ik eigenlijk maar vijf mensen bellen.” Dat werd herkend door de andere deelnemers, en hoe belangrijk deze vier of vijf echte vrienden zijn. Bovendien, merkte iemand anders op, kun je zelf ook onmogelijk voor meer dan een handjevol andere mensen altijd kan klaarstaan. Het was wel zinvol, zo vond men, om je te realiseren hoe belangrijk het is om blijven investeren in zo’n hecht sociaal netwerk dat ze in de Blue Zone Okinawa Moai noemen.
Door deze en vele andere openhartige gesprekken ontstond er al snel een intieme groep. En zelfs de deelnemer met alleen maar nullen zei: “sinds mijn dochter het huis uit is eet ik weer veel te veel fastfood, blikjes en vlees, maar nu ga ik weer goed voor mezelf zorgen en meer plantaardig en onbewerkt eten.”
Wil je ook leren leven als een Blue Zoner kom dan op zondag 15 januari 2023 naar de interactieve winterlezing “Van Comfortzone naar Blue Zone.” De locatie is uiteraard weer bijzonder, maar blijft nog even geheim. Wil je op de hoogte blijven; volg dan onze Facebook pagina, app (0612090606) of mail ons op hello@wearebluezone.com.