Dit voorjaar zijn we op onze favoriete Blue Zone Ikaria. Het is verbazingwekkend hoe snel je je opgenomen voelt door het eiland, de energie en het ritme. Het is lastig om er precies je vinger op te leggen maar vanaf dat we met onze van aankwamen op het eiland veranderde er iets. Natuurlijk het lekkere weer, de prachtige stranden, de vriendelijke mensen – het helpt allemaal. Maar er lijkt toch iets anders aan de hand.

Dat gevoel was het sterkt toen we na een avontuurlijke tocht door de bergen terecht kwamen in Maganitis. Het ligt aan de zuidelijke kust van Ikaria en op een paar barretjes, het beroemde strand Sechilles en een klein winkeltje na, valt er weinig te doen of te beleven.

In de haven ligt het restaurant  Sto gialo kanei…fourtouna. Als je érgens de Blue Zone way of life kunt ervaren is het daar. In het kleine familierestaurant worden voornamelijk groente- en visgerechten geserveerd. De vis gevangen door de dorpsvissers en de groenten zijn afkomstig uit de moestuin achter het restaurant. En ook de olijfolie en heerlijke wijn is van eigen makelarij.

De chef is Nikos en hij straalt tevredenheid en rust uit en is de vriendelijkheid zelve. Toen we hem vroegen of we wat van zijn huisgemaakte wijn konden kopen om mee naar Nederland te nemen zei hij dat hij precies genoeg maakte om aan z’n gasten te serveren. Ja, meer mensen hadden het gevraagd, maar het was goed zo vond hij. In de Blue Zones streven ze niet altijd naar meer en beter bleek maar weer eens. Wel kregen we een flesje van zijn goddelijke wijn van hem cadeau.

We zijn er een aantal dagen gebleven en naarmate de tijd verstreek werd het steeds moeilijker om dit kleine paradijsje te verlaten. Dus: ben je op Ikaria, vergeet dan niet Sto gialo kanei…fourtouna te bezoeken. En doe dan vooral de groeten van Mr. & Mrs. Bluezone!

Meer info: https://www.stogialokaneifourtouna.gr/en/home